Pagini

14 martie 2017

Despre noi



Cine suntem noi?

     Suntem un cuplu de medici mureseni, sot si sotie, hotarati sa promovam un stil alimentar si de viata sanatos, prin consumul de alimente naturale, traditionale romanesti.
      Onuca a crescut la tara, cu lapte de bivolita, cu "groscior" si cu toate branzeturile si produsele din carne specifice romanilor. Asadar, dintotdeauna am fost "de-a pamantului", ne-am simtit in largul nostru sa traim viata simplu. Intr-o lume tot mai "infestata" la nivel de piata alimentara, am fost si mai interesati de a manca sanatos, de alimente produse "bio", o data ce am primit minunata veste ca vom avea un copilas. Intrigati am fost de asemenea de faptul ca, traind temporar intr-o tara occidentala, priveam cu invidie cat de bine si frumos sunt promovate sutele de produse traditionale, inedite, cat de mult sunt incurajati artizanii sa produca si sa intervina pe piata alimentara. Ne spuneam: "noi nu avem atatea si atatea branzeturi de fel si tip, carnati, si atat de multe alte produse din carne de porc?". Insa, din pacate, nu sunt promovate, nu sunt recunoscute la nivel european si unele nici macar la nivel national. Si am inceput sa cautam, sa incercam, si asa s-a nascut si proiectul "La Onuca", care isi propune sa va ofere o imagine de ansamblu asupra existentei acestor tipuri de produse in tara noastra, sa ofere o critica pozitiva sau negativa asupra lor, sa formam un fel de "harta" si, de ce nu, sa aducem la un loc oameni care impartasesc aceiasi pasiune si placere de a manca sanatos produse traditionale si artizanale romanesti.
     Asadar, fie ca esti consumator sau producator, te invitam sa ne treci ''pragul'', deocamdata virtual. Onuca iti ofera un punct de vedere diferit, o critica sincera, din sanul familiei simple.




Ce am realizat pana acum?


     Cum activitatea noastra principala este incercarea de produse si scrierea unei critici sincere si obiective, am reusit pana acum sa testam si sa promovam peste 30 de mici producatori locali:






      Una dintre preocuparile Onucai este de a crea o atat de necesara comuniune, o interactiune intre micii producatori locali artizanali si iubitorii de produse traditionale romanesti. Una dintre cele mai importante lucruri in succesul produselor voastre obtinute cu atata sudoare este de a va apropia de consumator, de a-l convinge ca, ceea ce faceti este natural, ca isi merita valoarea. Pentru a face asta este foarte important sa va creati o pagina, unde sa furnizati date de contact, sa aveti expunere, ca astfel consumatorii sa poata ajunge usor la voi si sa aiba la dispozitie cat mai multe informatii, sa va afle povestea. In acest scop am venit cu crearea unui grup pe Facebook:


      Aici am reusit sa adunam la un loc peste 1000 de mici producatori si aproape 5000 de membri in total. Era ceva necesar, este nevoie de o comuniune, interactiune si asociere intre acestia, o mai mare apropiere de consumatori.
      Muresul, spre diferenta de alte zone, se bucura de o frumusete rara in ce priveste diversitatea peisagistica, etnica si culturala. Aceasta diversitate se mentine si atunci cand vorbim despre ceea ce cultivam si producem, deoarece, deopotriva romanii si maghiarii stiu sa manance foarte bine, sa gateasca, sa faca preparate specifice. Ne aflam intr-o regiune privilegiata astfel, va indemn sa fiti mandri de voi, doar printr-o interactiune, intrajutorare si o promovare, expunere cat mai buna a rezultatelor sudorii voastre, vom reusi sa facem si mai frumos Muresul nostru. Asadar, am creat inca un grup special pentru micii producatori locali mureseni si iubitorii de produse traditionale romanesti:



     Apoi, deoarece exista o multime de cultivatori si crescatori nu sunt familiariati cu tehnologia informatica, nu cunosc mecanismele promovarii produselor lor, sau, pur si simplu nu beneficiaza de timp pentru a face asta, avand o experienta de peste 6 ani in blogging si promovare online, am venit cu sprijin direct si am ajutat unele mici afaceri pe partea de promovare online, relatii cu publicul, design grafic elementar, fotografie. De asemenea, am creat si doua postari in care am oferit sfaturi despre:



"Cum sa isi inregistreze produsul ca produs traditional romanesc"

     Ba chiar ne-am implicat direct in activitatea micilor producatori si i-am ajutat indeaproape pe partea de promovare online, ocupandu-ne in mod direct de pagina de facebook Ferma Nealcosa din Seini si creand un grup local numit:


     Mai departe, pentru a progresa, pentru a face mai multe, era nevoie ca sa intelegem cu cine avem de a face, ce public consumator exista, care sunt nevoile si preferintele lui? In acest sens am creat acum 2 luni un chestionar (www.isondaje.ro/sondaj/528782269/1/destinat consumatorilor romani, cu 12 intrebari scurte, la care am strans peste 100 de respondenti. Chestionarul ramane deschis in continuare si il puteti completa accesand urmatorul link-ul de mai sus, iar rezultatele complete le puteti vizualiza aici:





Ce ramane de facut?


     Mici producatori trebuie sa se organizeze, sa se asocieze, ca sa razbeasca pe piata comerciala. Este necesara construirea unei echipe/asociatii la nivel national pentru optimizarea promovarii micilor producatori, formata din: PRs, organizatori de evenimente, consilieri accesare fonduri, distribuitori, designeri grafici, web designeri, fotografi, etc. Noi asteptam mesajele voastre, cu idei, propuneri, sa stam la o poveste, sa impartasim ganduri.



laonuca@yahoo.com

4 comentarii:

  1. Felicitari pt blog! Www.fabricatinro.ro sustine producatori autohtoni si promoveaza produsele din Romania!

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari pentru intentiile bune si pentru sprijin.Fiecare regiune are specialitatile ei si multi gospodari.problema noastra , a celor mici,o reprezinta toate procedurile si legile pentru autorizare.
    Foarte multi nu stiu de unde sa inceapa , cine i poate consilia si ce au de facut..
    Mult succes in continuare.

    RăspundețiȘtergere
  3. FELICITARI !!!Pe langa cei inscrisi deja in grupul la Onuca,in jud. Mures mai sunt cateva sute de operatori ecologici, inscrisi oficial la Directia Agricola si care beneficiaza de subventii considerabile din partea statului.
    Tot in jud Mures , este infiintata o asociatie a producatorilor de produse ecologice si traditionale inca de acum 3 ani, care din pacate nu prea este activa .
    Este un domeniu inca virgin ,de la care asteptam noutati pentru ca este de unde !!!
    SUCCES !!!!!

    RăspundețiȘtergere