Promovare a produselor tradiționale și artizanale românești: Ţuica de Bădăcin de la Valentin Vălcăuan

6 octombrie 2017

Ţuica de Bădăcin de la Valentin Vălcăuan

Ţuica de Bădăcin de la Valentin Vălcăuan


Produs: Ţuică de prune

Denumire: Ţuică de Bădăcin 
Producator: Rotin Badacin 
Famila: Valentin Vălcăuan 
Localitate: Bădăcin, Salaj

Ingrediente: distilat din prune si apa dedurizata
Alcool: 42%


     Tare bucurosi si "nealcosi" am fost ca vecinii Onucai, salajenii din Badacin, au fost tare cumsecade si ne-au trimis o tuiculita tare mandra si buna. Curata ca lacrima si cu gust asa cum trebuie. Dar nu numai ca au trimis "closca", ne-au trimis si o multime de puiuti din felurite fructe: mere, gutui, piersici, struguri. Nu se nimerea mai bine sa le incercam decat cu un morosan, asa incat la masa se aflau doua motisence, un oartan si un muresean, curiosi si incantati de licoarea cristalina ce se aseza in paharele de dinaintea noastra.


     Dar, pana sa ne aflam astfel, trebuie sa multumim dnei Iulia Fiest, care ne-a insuflat un entuziasm si o amabilitate aparte in timpul discutiei telefonice despre activitatea lor.
     Noua cel mai mult ne-a placut palinca de gutui, cu un gust bogat, cinstit, aromat. Ne amuzam de fiecare data atunci cand discutam despre "marul-gutui" si apartenenta lui in familia plantelor, dar asta nu face decat sa ii dea o insemnatate socio-culturala si mai mare acestui fruct, care demonstreaza inca o data dragostea mare pentru fructe si natura a salajenilor.
     De asemenea, am fost foarte incantati de palinca de struguri, foarte aromata si parfumata, noi avand un gust bine calibrat deja pentru acest tip de tuica, la tara fiind obisnuiti cu tescovina, prelucrata an de an.
     Asadar, Tuica de Badacin din prune este o bautura extrem de aromata si parfumata, numai bine molcomuta la 42 de grade, usoara, placuta, care vine sub o forma de prezentare frumoasa, potrivita pentru un cadou cuiva drag, intr-o cutie pe care stau asezate frumos povesti, istorisite cu pasiune si dragoste pentru fructe si traditii.



   "Bădăcin, o vale largă luminoasă, străjuită de dealuri domoale pline de livezi și vii roditoare, e un sat cu nici 300 de locuitori, la 5 km de Şimleul Silvaniei, drept în inima Sălajului. Aşezaţi departe de poluarea şi agitaţia marilor oraşe, oamenii locului s-au străduit să păstreze tradiţiile ardeleneşti, încă de prin secolul 13, de când există prima atestare documentară a satului. Locuitorii Bădăcinului, gazde primitoare, iți pun pe masă toată truda, priceperea vieții de zi cu zi, bucate și băuturi alese Nelipsită e si pălinca - distilat alcoolic traditional din fructe - cunoscută în toată regiunea. Totul este plin de savoare și prospețime, binecuvântate de Dumnezeu, de la apa rece de izvor și până la roadele pământului. Sătenii se îngrijesc cu dragoste de aceste daruri, dragostea lor fiind măsura vechimii și a tradițiilor lor. Domnul Valentin Vălcăuan, a învăţat metodele străvechi prin care se obţine o pălinca bună, aromată și catifelată. Cu dragoste, dăruire si pasiune s-a dedicat dezvoltării acestui produs, implementând tehnologii moderne pentru a obține o pălinca cu care Bădăcinul să se poată mândrii în lume. Pălinca de Bădăcin - o licoare aromată cu tărie catifelată este apreciată și de specialiști prin medaliile obținute la concursuri internaționale din Ungaria. Calitatea deosebită a Pălincii de Bădăcin ne dă convingerea că poate să devină un brand cunoscut atât în țară cât și peste hotare."






     "Fructele sunt culese cu mâna la maturitate deplină, se lasă fără sâmburi la fermentat, timp de două-trei săptămâni. Toate recipientele sunt reglate la temperaturi minuţios calculate şi controlate. Distilarea se face în instalație de tip alambic. Amestecul pentru pălincă se fierbe lent, la foc de lemne în cazanele de cupru. Succesul Pălincii de Bădăcin se datorează calității deosebite a fructelor, a tehnologiei folosite și în special a prelucrării după metoda tradițională a familiei Vălcăuan."






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu